.
четвртак,24.09.15 21-09-2015-PZSU_205

Промоција звања стечајни управник, Београд 21. септембар 2015. године

У организацији Агенције за лиценцирање стечајних управника и Светске банке, 21. септембра 2015. године, у сали Привредне коморе Србије у Београду, одржана је свечаност поводом 10 година рада Агенције за лиценцирање стечајних управника под називом: „Промоција звања стечајни управник“.

Присутнима, се обратио Министар привреде Жељко Сертић, који је најавио да ће у наредном периоду бити усвојене измене више закона који ће омогућити да систем стечаја буде ефикаснији и боље контролисан, истакавши да је стечај код нас сам по себи углавном прихваћен као банкротство, што треба мењати. Такође је навео да једна од главних ствари јесте да стечај буде брз и ефикасан, како би вратио компанију назад у живот, у економски оправдано и дугорочно одрживо пословање. Министар Сертић је прецизирао да ће изменама Закона о Агенцији за лиценцирање стечајних управника комплетан процес стечаја бити пребачен у надлежност те институције, уместо Агенције за приватизацију, што ће значити бољи и ефикаснији систем. Поред осталог је најавио да ће се до краја године пред посланицима наћи измене Закона о стечају, захваљујући коме ће укупан капацитет надлежних институција бити подигнут на много виши ниво, а радиће се на решавању проблема неликвидности.

Директорка Агенције за лиценцирање стечајних управника Данијела Вазура, се пре свега захвалила свим гостима, а посебно Министарству привреде, Влади Републике Србије, домаћим и међународним институцијама на дугогодишњој подршци у раду. Вазура је навела да је у 2015. години започет пројекат са IFC Светском банком који између осталог, подразумева подршку Агенцији у остварењу програма рада на усавршавању и едукацији стечајних управника. Између осталог најавила је да Агенција ове године планира да обнови традицију, организовањем вишедневног саветовања стечајних управника у новембру 2015. године на Копаонику.

Представљајући десетогодишњи рад Агенције, директорка Агенције је навела да је до сада одржано укупно 14 испитних рокова, да је испит положило 850 кандидата, а да је нови испитни рок заказан за 17.10.2015. године. Укупан број издатих лиценци је 743, док у Србији тренутно има 494 лиценциранa стечајнa управника од којих су 352 активна.

Директорка сектора за привредни систем Привредне коморе Србије Нермина Љубовић истакла је да је та привредна асоцијација препознала значај који Агенција за лиценцирање стечајних управника има за привреду Србије, и потребу заједничког координираног рада. Она је подсетила на потписани Меморандум о сарадњи две институције и низ успешних заједничких пројеката, а да се сарадња наставља пре свега, креирањем ефикаснијег система за консолидовање привредних субјеката и унапређење оквира солвентности домаће привреде, јер ће то значити и већу сигурност за нова улагања.

Присутнима се обратила и специјални саветник министра привреде Андријана Живановић, која је навела да је дуго година успешно сарађивала са Агенцијом за приватизацију као поверник Агенције, и да је пре свега задовољна да решење о коме се дуго година причало добија свој епилог, кроз предлог измена и допуна Закона о агенцији за лиценцирање стечајних управника. Предности које очекује поменутим изменама и допунама Закона о агенцији за лиценцирање стечајних управника, су пре свега додатне обуке стечајних управника и успостављање јединствене праксе смањењем недоумица код решевања проблема у стечајним поступцима, који су чести у пракси.

На свечаности је директорка Агенције, Данијела Вазура, уручила лиценеце стечајним управницима, а директорка сектора за привредни систем ПКС, Нермина Љубовић, је у име Привредне коморе Србије уручила признање Агенцији поводом деценије рада и постојања.

Захваљујемо свима који су подржали семинар, као и свим гостима на показаном интересовању и издвојеном времену.Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik