.
Thursday,24.09.15 21-09-2015-PZSU_205

Promocija zvanja stečajni upravnik, Beograd 21. septembar 2015. godine

U organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Svetske banke, 21. septembra 2015. godine, u sali Privredne komore Srbije u Beogradu, održana je svečanost povodom 10 godina rada Agencije za licenciranje stečajnih upravnika pod nazivom: „Promocija zvanja stečajni upravnik“.

Prisutnima, se obratio Ministar privrede Želјko Sertić, koji je najavio da će u narednom periodu biti usvojene izmene više zakona koji će omogućiti da sistem stečaja bude efikasniji i bolјe kontrolisan, istakavši da je stečaj kod nas sam po sebi uglavnom prihvaćen kao bankrotstvo, što treba menjati. Takođe je naveo da jedna od glavnih stvari jeste da stečaj bude brz i efikasan, kako bi vratio kompaniju nazad u život, u ekonomski opravdano i dugoročno održivo poslovanje. Ministar Sertić je precizirao da će izmenama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika kompletan proces stečaja biti prebačen u nadležnost te institucije, umesto Agencije za privatizaciju, što će značiti bolјi i efikasniji sistem. Pored ostalog je najavio da će se do kraja godine pred poslanicima naći izmene Zakona o stečaju, zahvalјujući kome će ukupan kapacitet nadležnih institucija biti podignut na mnogo viši nivo, a radiće se na rešavanju problema nelikvidnosti.

Direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Danijela Vazura, se pre svega zahvalila svim gostima, a posebno Ministarstvu privrede, Vladi Republike Srbije, domaćim i međunarodnim institucijama na dugogodišnjoj podršci u radu. Vazura je navela da je u 2015. godini započet projekat sa IFC Svetskom bankom koji između ostalog, podrazumeva podršku Agenciji u ostvarenju programa rada na usavršavanju i edukaciji stečajnih upravnika. Između ostalog najavila je da Agencija ove godine planira da obnovi tradiciju, organizovanjem višednevnog savetovanja stečajnih upravnika u novembru 2015. godine na Kopaoniku.

Predstavlјajući desetogodišnji rad Agencije, direktorka Agencije je navela da je do sada održano ukupno 14 ispitnih rokova, da je ispit položilo 850 kandidata, a da je novi ispitni rok zakazan za 17.10.2015. godine. Ukupan broj izdatih licenci je 743, dok u Srbiji trenutno ima 494 licencirana stečajna upravnika od kojih su 352 aktivna.

Direktorka sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije Nermina Ljubović istakla je da je ta privredna asocijacija prepoznala značaj koji Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ima za privredu Srbije, i potrebu zajedničkog koordiniranog rada. Ona je podsetila na potpisani Memorandum o saradnji dve institucije i niz uspešnih zajedničkih projekata, a da se saradnja nastavlјa pre svega, kreiranjem efikasnijeg sistema za konsolidovanje privrednih subjekata i unapređenje okvira solventnosti domaće privrede, jer će to značiti i veću sigurnost za nova ulaganja.

Prisutnima se obratila i specijalni savetnik ministra privrede Andrijana Živanović, koja je navela da je dugo godina uspešno sarađivala sa Agencijom za privatizaciju kao povernik Agencije, i da je pre svega zadovolјna da rešenje o kome se dugo godina pričalo dobija svoj epilog, kroz predlog izmena i dopuna Zakona o agenciji za licenciranje stečajnih upravnika. Prednosti koje očekuje pomenutim izmenama i dopunama Zakona o agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, su pre svega dodatne obuke stečajnih upravnika i uspostavlјanje jedinstvene prakse smanjenjem nedoumica kod reševanja problema u stečajnim postupcima, koji su česti u praksi.

Na svečanosti je direktorka Agencije, Danijela Vazura, uručila licenece stečajnim upravnicima, a direktorka sektora za privredni sistem PKS, Nermina Ljubović, je u ime Privredne komore Srbije uručila priznanje Agenciji povodom decenije rada i postojanja.

Zahvalјujemo svima koji su podržali seminar, kao i svim gostima na pokazanom interesovanju i izdvojenom vremenu.Developed by Belit d.o.o 2014