.
четвртак,19.06.14

Одржан семинар „Побијање правних радњи стечајног дужника“

На семинару, који је током два дана окупио велики број стечајних управника, истакнуто је да побијање правних радњи у оквиру стечаја има за циљ поновно успостављање имовине дужника путем враћања имовинских вредности од којих се одустало или путем ослобађања стечајне масе од обавеза које су засноване на неприхватљив начин.

Ивана Матић, в.д. директора Агенције рекла је на отварању семинара да је побијање правних радњи веома битна тема за све који се баве стечајем, и истакла да се не примењује довољно у стечајној пракси. Она је изразила очекивања да ће на овом, једном у низу семинара у организацији АЛСУ, стечајни управници моћи да чују нове идеје и искуства у циљу увећања стечајне масе и броја побијених правних радњи у предметима којим управљају.

Разматрање побијања правних радњи стечајног дужника подразумева претходно познавање одредби Закона о облигационим односима којим се регулише ништавост уговора, рекла је Јасминка Обућина, судија Привредног апелационог суда у Београду. У оквиру свог предавања о проблемима у пракси код примене института побијања правних радњи, она је истакла да је то институт стечајног права који у пракси изазива највише недоумица и код стечајног управника и код стечајних судија. Досадашња пракса и искуство су показали да учесници стечајног поступка побијање правних радњи стечајног дужника не разликују од неважности уговора, који је институт облигационог права регулисан Законом о облигационим односима.

Током семинара, адвокат и стечајни управник из Немачке Др Франц Цимерман пренео је учесницима семинара искуства из немачке праксе о побијању правних радњи, а стечајни управник Иван Миловановић је са колегама разменио искуства стечајног управника у Србији у овој области.

Искуства из Немачке, која познају прописе о побијању који су упоредиви са правним решењима у Србији, указују на то да бар у 75 одсто стечајних поступака могу да се утврде основи за побијање правних радњи.

 

МАТЕРИЈАЛ

——————-

Предавачи

Јасминка Обућина, судија Привредног апелационог суда

 

Др Франц Цимерман, адвокат и стечајни управник

 

Прилози


Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik