.
Thursday,19.06.14

Održan seminar „Pobijanje pravnih radnji stečajnog dužnika“

Na seminaru, koji je tokom dva dana okupio veliki broj stečajnih upravnika, istaknuto je da pobijanje pravnih radnji u okviru stečaja ima za cilj ponovno uspostavljanje imovine dužnika putem vraćanja imovinskih vrednosti od kojih se odustalo ili putem oslobađanja stečajne mase od obaveza koje su zasnovane na neprihvatljiv način.

Ivana Matić, v.d. direktora Agencije rekla je na otvaranju seminara da je pobijanje pravnih radnji veoma bitna tema za sve koji se bave stečajem, i istakla da se ne primenjuje dovoljno u stečajnoj praksi. Ona je izrazila očekivanja da će na ovom, jednom u nizu seminara u organizaciji ALSU, stečajni upravnici moći da čuju nove ideje i iskustva u cilju uvećanja stečajne mase i broja pobijenih pravnih radnji u predmetima kojim upravljaju.

Razmatranje pobijanja pravnih radnji stečajnog dužnika podrazumeva prethodno poznavanje odredbi Zakona o obligacionim odnosima kojim se reguliše ništavost ugovora, rekla je Jasminka Obućina, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu. U okviru svog predavanja o problemima u praksi kod primene instituta pobijanja pravnih radnji, ona je istakla da je to institut stečajnog prava koji u praksi izaziva najviše nedoumica i kod stečajnog upravnika i kod stečajnih sudija. Dosadašnja praksa i iskustvo su pokazali da učesnici stečajnog postupka pobijanje pravnih radnji stečajnog dužnika ne razlikuju od nevažnosti ugovora, koji je institut obligacionog prava regulisan Zakonom o obligacionim odnosima.

Tokom seminara, advokat i stečajni upravnik iz Nemačke Dr Franc Cimerman preneo je učesnicima seminara iskustva iz nemačke prakse o pobijanju pravnih radnji, a stečajni upravnik Ivan Milovanović je sa kolegama razmenio iskustva stečajnog upravnika u Srbiji u ovoj oblasti.

Iskustva iz Nemačke, koja poznaju propise o pobijanju koji su uporedivi sa pravnim rešenjima u Srbiji, ukazuju na to da bar u 75 odsto stečajnih postupaka mogu da se utvrde osnovi za pobijanje pravnih radnji.

 

MATERIJAL

——————-

Predavači

Jasminka Obućina, sudija Privrednog apelacionog suda

 

Dr Franc Cimerman, advokat i stečajni upravnik

Прилози


Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik