.
Tuesday,14.10.14 Одржан стручни скуп у Новом Саду: Имплементација Закона о изменама и допунама Закона о стечају

Održan stručni skup u Novom Sadu: Implementacija Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Regionalnom privrednom komorom Novi Sad i Projektom za pravnu reformu GIZ organizovala je stručni skup na temu „Implementacija Zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju“, koji je održan 10. oktobra 2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad.

Prisutni stečajni upravnici i stručnjaci iz oblasti stečajnog prava, kao i predstavnici privrednih društava imali su prilike da se upoznaju sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koji je u primeni od 13. avgusta 2014. godine, i kojim su predviđen brojne novine u stečajnom postupku i stečajnoj materiji, poput definisanja isplatnih redova, statusa povezanih lica u stečaju, uloge i ovlašćenja odbora poverilaca, statusa razlučnih i založnih poverilaca, prijava potraživanja poverilaca, planova reorganizacije i UPPR-ova i dr.

Nakon pozdravnih reči organizatora, Ivane Matić, v.d. direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Jelene S. Stankov iz RPK Novi Sad, predavanje na temu „Uloga stečajnog sudije i ostalih organa stečajnog postupka po Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o stečaju“ održala je Ljiljana Pavlović, predsednica Stečajnog odeljenja Privrednog suda u Beogradu.

Sa pozitivnim osvrtom na značajne izmene zakonskih rešenja u novom Zakonu, pre svega na činjenicu da su povezana lica, kao poverioci, svrstana u četvrti isplatni red, sudija Pavlović pohvalila je uvođenje komunikacije elektronskom poštom, između suda i stečajnih upravnika, što značajno ubrzava stečajni postupak, povezuje se sa ERS programom i najavljuje novi način izbora stečajnog upravnika. Naglasila je, takođe, da su rokovi sada prekluzivni, jasno je definisan početak primene plana reorganizacije, promenjena je zakonska sadržina izjave poverioca, koja će od sada imati sadržinu obavezujuće izjave.

Ključne izmene u stečajnoj materiji obuhvaćene Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o stečaju,   predstavila je mr Ivana Matić, v.d. direktora ALSU iz Beograda, od kojih je među najznačajnije navela:

Takođe, Matić je navela da je uvedeno i niz izmena usmerenih na otklanjanje uočenih problema u praksi, poput:

Ivana Matić je istakla da su ciljevi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju:

Nakon diskusije, gospođa v.d. direktora Agencije se zahvalila svima, na dragocenoj pomoći i podršci stečajnih upravnika i stručne javnosti, tokom javne rasprave i uputila zahtev svima da i nadalje dostavljaju predloge, sugestije i mišljenja, kako bi se donela sva ostala prateća podzakonska akta. U cilju što kvalitetnijeg predstavljanja novina u ovom Zakonu, profesije stečajnog upravnika, kao i načina sprovođenja i okončanja stečajnog postupka, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika će u saradnji sa partnerima nastaviti i u narednom peridodu da održava ovakve stručne skupove zarad informisanja javnosti, a pre svega poverilaca u stečajnom postupku o njihovim pravima i obavezama.


Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik