.
Tuesday,07.07.20

OBAVEŠTENјE ZA STEČAJNE UPRAVNIKE

– IZVEŠTAVANјE NARODNE BANKE SRBIJE O KREDITNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM PRIVREDNIH DRUŠTAVA U STEČAJU –

 

U cilјu obezbeđivanja pouzdanih i blagovremenih podataka o kreditnim poslovima sa inostranstvom, Narodna banka Srbije (u dalјem tekstu: NBS) je u skladu i na osnovu člana 24. Zakona o deviznom poslovanju („Službeni glasnik RSˮ, br. 62/06, 31/11, 119/12, 139/14 i 30/18) donela Odluku o izveštavanju o kreditnim poslovima sa inostranstvom („Službeni glasnik RSˮ, br. 56/13, 4/15 i 42/20), kojom je propisana obaveza domaćim privrednim društvima, uklјučujući i privredna društva u stečaju, ili nad kojima je okončan stečajni postupak, da o svim promenama po kreditnim poslovima sa inostranstvom izveštavaju NBS u roku od deset dana od nastanka promene.

Predmetnu Odluku, kao i Obrazac KZ-2 (Izveštaj o kreditnom zaduženju), možete preuzeti na internet strani NBS www.nbs.rs/internet/cirilica/20/index_ino.html

NBS je dopisom od 26. juna 2020. godine obavestila Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika, da je u postupku praćenja izveštavanja o kreditnim poslovima sa inostranstvom, u prethodnom periodu u više slučajeva uočen izostanak izveštavanja, odnosno značajno kašnjenje u predmetnom izveštavanju kod privrednih društava koji su u postupku stečaja, odnosno nad kojima je okončan stečajni postupak.

Neizveštavanje, odnosno kašnjenje u izveštavanju dovodi do neažurnih podataka o spolјnom dugu i do prikazivanja netačnog stanja spolјnog duga i indikatora spolјne zaduženosti države, što utiče i na kreditni rejting zemlјe. Pored toga, navedeno ponašanje otežava NBS da pravovremeno raspolaže pouzdanim podacima o ekonomskim tokovima sa inostranstvom, kao i da sačinjava preciznu statistiku platnog bilansa, čiji su sastavni deo i podaci o stanju i prometu po spolјnom dugu.

Imajući sve napred navedeno u vidu, uklјučujući i činjenicu da je za kršenje obaveze propisane članom 33. stav 6. Zakona o deviznom poslovanju predviđena prekršajna odgovornost pravnog lica u stečaju i odgovornog lica u pravnom licu – stečajnog upravnika, u skladu sa čl. 59. stav 1. tačka 66) i 59. stav 2. istog Zakona, obaveštavamo sve stečajne upravnike o njihovoj obavezi zakonitog postupanja i poštovanja svih važećih zakona i propisa Republike Srbije, uklјučujući blagovremeno izveštavanje NBS o svim promenama po kreditnim poslovima sa inostranstvom, pod pretnjom posledica propuštanja.

Pored toga, obaveštavamo stečajne upravnike da će NBS nastaviti da u najkraćem roku na zahtev stečajnog upravnika, kao zastupnika privrednog društva u stečaju, dostavlјa sve raspoložive podatke o kreditnim poslovima sa inostranstvom tog privrednog društva.


Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik