.
Wednesday,01.06.16 IMG_20160531_112729_3128529

Materijal sa seminara „Izveštavanje u stečajnom postupku i načelo transparentnosti“ – Sombor, 31. maj 2016.

U organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, uz podršku Svetske banke i Regionalne privredne komore Sombor, dana 31. maja 2016. godine u prostorijama Regionalne privredne komore Sombor, Venac Stepe Stepanovića 30, sa početkom u 11 časova održan je seminar pod nazivom ,, Izveštavanje u stečajnom postupku u načelo transparentnosti“.

Okupljenim stečajnim upravnicima i drugim učesnicima su se u uvodnoj reči obratili Siniša Aleksandrić, direktor Centra za razvoj i nadzor profesije Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Mihajlo Maćuš, samostalni stručni saradnik Regionalne privredne komore Sombor.

Okupljenima su svoje radove predstavile  predsednik Privrednog suda u Somboru Aleksandra Pozder i vođa projktnog tima Centra za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Svetlana Denić.

U prvobitnom tekstu Zakona o stečaju u čl.10 kao jedno od osnovnih načela propisano je načelo javnosti i informisanosti. Isti zakon je posvetio čitav niz svojih odredbi obavezi stečajnog upravnika da blagovremeno izveštava kako organe stečajnog postupka tako i organizaciju zaduženu za nadzor rada stečajnih upravnika o preduzetim aktivnostima vezano za sprovođenje stečaja, ali i obavezama drugih organa stečajnog postupka da svim zainteresovanim licima omoguće uvid u tok stečajnog postupka.   Potreba i želja zakonodavca da stečajni postupak  učini još transparentnijim rezultirala je i odgovarajućim odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju.

U svojim izlaganjima predavači su posebnu pažnju posvetili obaveštavanju i transparentnosti u stečajnom postupku odnosno pitanjima koja se javljaju u postupanju stečajnih upravnika i drugih stečajnih organa u ostvarivanju aktivnosti vezanih za obaveštavanja  čime se postiže potpunije ostvarenje gorenavedenog  načela.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli i podržali seminar, kao i svim učesnicima na pokazanom interesovanju i izdvojenom vremenu.


Predavači:

Aleksandar Pozder, predsednik Privrednog suda u Somboru

Svetlana Denić, vođa projektnog tima Centra za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika



Developed by Belit d.o.o 2014