.
Tuesday,26.04.16 IMG_20160425_111545

Materijal sa seminara „Analiza i ispitivanje potraživanja banaka i državnih poverilaca“ – Leskovac, 25. april 2016.

U organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, uz podršku Svetske banke i Regionalne privredne komore Leskovac, dana 25. Aprila 2016. godine u prostorijama Regionalne privredne komore Leskovac, Stojana Ljubića 12, sa početkom u 11 časova održan je seminar pod nazivom ,, Analiza i ispitivanje potraživanja banaka i državnih poverilaca“.

Okupljenim stečajnim upravnicima i drugim učesnicima su se u uvodnoj reči obratili Siniša Aleksandrić, direktor Centra za razvoj i nadzor profesije Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Branislav Popović, šef kancelarije u Vranju Regionalne privredne komore Leskovac.

Okupljenima su svoje radove predstavili sudija Privrednog apelacionog suda Jovan Jovanović, savetnik za pravne poslove Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Tijana Petrović i stečajni upravnik Nebojša Jočić.

Banke i državni poverioci u stečaju su poverioci sa najvećim potraživanjima koja u najvećoj meri utiču na raspodelu stečajne mase, te potraživanjima ovih poverilaca mora posvetiti posebna pažnja s obzirom na to da se oni javljaju ne samo kao stečajni poverioci različitih isplatnih redova, već i kao razlučni i založni poverioci, što usložnjava postupak ispitivanja njihovih potraživanja. Osnovi potraživanja ovih poverilaca kreću se u širokom dijapazonu od klasičnih ugovora o kreditu, menica, zaloga, ugovora raznih vrsta, raznovrsnih izvršnih isprava pa sve do zakona kao izvora određenog prava na kome poverilac zasniva svoje potraživanje.

U svojim izlaganjima predavači su izneli bitne informacije i razjasnili sporna pitanja u vezi sa potraživanjima banaka i državnih poverilaca sa kojima se stečajni upravnici sreću prilikom ispitivanja složenih odnosa stečajnog dužnika sa ovim poveriocima odnosno njihovih potraživanja koja su nastala iz tih odnosa.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli i podržali seminar, kao i svim učesnicima na pokazanom interesovanju i izdvojenom vremenu.


Predavači:

Jovan Jovanović, sudija Privrednog apelacionog suda

Tijana Petrović, savetnik za pravne poslove Agencije za licenciranje stečajnih upravnika

Nebojša Jočić, stečajni upravnik



Developed by Belit d.o.o 2014