.
Thursday,08.03.18 IMG_20180226_123917_3952354

Materijal sa seminara „‚ORGANI STEČAJNOG POSTUPKA: SKUPŠTINA I ODBOR POVERILACA“, Pančevo, 26. februar 2018. godine

U organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, uz podršku Svetske banke i Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga, dana 26. februara 2018. godine u Pančevu, u prostorijama Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga, Zmaj Jovina 1a, sa početkom u 11 časova održan je seminar pod nazivom ,,Organi stečajnog postupka: skupština i odbor poverilaca“.

Okupljenim stečajnim upravnicima i drugim učesnicima se u uvodnoj reči obratili su se Marko Ćulibrk, direktor Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i Duško Pantić, direktor  Centra za nadzor i razvoj profesije Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Okupljenima su svoje radove predstavile Tijana Petrović, savetnik za pravne poslove Agencije za licenciranje stečajnih urpavnika, i Natalija Pejić Kordić, sudija Privrednog suda u Beogradu.

Stečajni posutpak je postupak generalne egzekucije. Cilj stečaja je u čl. 2 Zakona o stečaju definisan kao najpovoljnije kolektivno namirenje stečajnih poverilaca ostvarivanjem najveće moguće vrednosti stečajnog dužnika. Stoga je jasno da u stečajnom postupku važnu i nezobilaznu ulogu imaju poverioci u čijem se interesu isti postupak vodi. Oni svoja prava ne mogu ostvarivati mimo stečajnog postupka iz čega proizlazi i njihovo pravo da u tom postupku učestvuju ne samo putem prijave potraživanja već i na način koji im omogućava da imaju direktan uticaj tokom celokupnog postupka u svim njegovim fazama. Svoju ulogu i svoj uticaj na tok stečajnog postupka poverioci ostvaruju preko poverilačkih organa: skupštine i odbora poverilaca, čiji položaj Zakon o stečaju detaljno reguliše. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stečaju sadrži više odredbi kojima se redefiniše položaj i uloga  poverilačkih organa u stečajnom postupku.

Predavači su se potrudili da  učesnicima predstave i približe zakonska rešenja u vezi sa položajem i ulogom poverilačkih organa uključujući i izmene koje su izvršene novelama stečajnog zakona u decembru 2017. godine.

Seminaru je prisustvovao 31 učesnik. Analizom evaluacionih obrazaca utvrđeno je da su prisutni ovaj seminar ocenili prosečnom ocenom 4,7.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli i podržali seminar, kao i svim učesnicima na pokazanom interesovanju i izdvojenom vremenu.


Predavači:

Natalija Pejić Kordić, sudija Privrednog suda Beograd

Tijana Petrović, savetnik za pravne poslove Agencije za licenciranje stečajnih upravnika



Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik