.
Monday,29.09.14

Održan stručni skup u Kragujevcu: Implementacija zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju

Na skupu su prezentovane novine Zakona o kojima je govorila je Ljiljana Pavlović, sudija Privrednog suda u Beogradu koja je istakla da su krucijalne izmene te što ovaj Zakon definiše pojam povezanih lica, koja su svrstana u četvrti isplatni red i mogu da se naplate tek kad budu namireni poverioci prvog, drugog i trećeg isplatnog reda. Takođe, evalucija informisanosti elektronske pošte svih podnesaka koje stečajni upravnici podnesu sudu u elektronskoj formi znatno ubrzava stečajni postupak. Onemogućava se direktna izbor stečajnog upravnika od strane sudije time što poverioci mogu da predlože organe. Jasno je definisan početak primene plana reorganizacije i promenjena zakonska sadržina izjave poverioca, do sada ta izjava nije bila obavezujuća od sada će imati sadržinu obavezujuće izjave. Rokovi koji su do sada bili nedefinisani, sada su prekluzivni. S obzirom da je stečajni postupak hitan postupak istakla je sudija, time će on biti znatno ubrzan i znatno će se skratiti.

Ivana Matić v.d. direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika rekla je da stečaj ne mora biti samo bankrotstvo već se može sprovesti i kroz reorganizaciju kao jedan od instituta stečaja. Ona je istakla da su ciljevi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju povećanje transparentnosti i sprečavanje zloupotrebe, povećavanje prava poverilaca, otklanjanje uočenih problema u praksi i povećanje stepena namirenja poverilaca i smanjenje troškova stečajnog postupka.

Na stručnom skupu prisustvovale su sudije Privrednog suda u Kragujevcu i njihovi saradnici, stečajni upravnici i njihovi saradnici i asistenti, privrednici, predstavnici Paragrafa i banaka koji su doprineli uspešnoj realizaciji skupa.


Developed by Belit d.o.o 2014