.
уторак,26.04.16 IMG_20160425_111545

Материјал са семинара „Aнализа и испитивање потраживања банака и државних поверилаца“ – Лесковац, 25. април 2016.

У организацији Агенције за лиценцирање стечајних управника, уз подршку Светске банке и Регионалне привредне коморе Лесковац, дана 25. Априла 2016. године у просторијама Регионалне привредне коморе Лесковац, Стојана Љубића 12, са почетком у 11 часова одржан је семинар под називом ,, Анализа и испитивање потраживања банака и државних поверилаца“.

Окупљеним стечајним управницима и другим учесницима су се у уводној речи обратили Синиша Александрић, директор Центра за развој и надзор професије Агенције за лиценцирање стечајних управника и Бранислав Поповић, шеф канцеларије у Врању Регионалне привредне коморе Лесковац.

Окупљенима су своје радове представили судија Привредног апелационог суда Јован Јовановић, саветник за правне послове Агенције за лиценцирање стечајних управника Тијана Петровић и стечајни управник Небојша Јочић.

Банке и државни повериоци у стечају су повериоци са највећим потраживањима која у највећој мери утичу на расподелу стечајне масе, те потраживањима ових поверилаца мора посветити посебна пажња с обзиром на то да се они јављају не само као стечајни повериоци различитих исплатних редова, већ и као разлучни и заложни повериоци, што усложњава поступак испитивања њихових потраживања. Основи потраживања ових поверилаца крећу се у широком дијапазону од класичних уговора о кредиту, меница, залога, уговора разних врста, разноврсних извршних исправа па све до закона као извора одређеног права на коме поверилац заснива своје потраживање.

У својим излагањима предавачи су изнели битне информације и разјаснили спорна питања у вези са потраживањима банака и државних поверилаца са којима се стечајни управници срећу приликом испитивања сложених односа стечајног дужника са овим повериоцима односно њихових потраживања која су настала из тих односа.

Захваљујемо свима који су помогли и подржали семинар, као и свим учесницима на показаном интересовању и издвојеном времену.


Предавачи:

Јован Јовановић, судија Привредног апелационог суда

Тијана Петровић, саветник за правне послове Агенције за лиценцирање стечајних управника

Небојша Јочић, стечајни управник



Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik