.
четвртак,08.03.18 IMG_20180226_123917_3952354

Материјал са семинара „‚ОРГАНИ СТЕЧАЈНОГ ПОСТУПКА: СКУПШТИНА И ОДБОР ПОВЕРИЛАЦА“, Панчево, 26. фебруар 2018. године

У организацији Агенције за лиценцирање стечајних управника, уз подршку Светске банке и Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа, дана 26. фебруара 2018. године у Панчеву, у просторијама Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа, Змај Јовина 1а, са почетком у 11 часова одржан је семинар под називом ,,Органи стечајног поступка: скупштина и одбор поверилаца“.

Окупљеним стечајним управницима и другим учесницима се у уводној речи обратили су се Марко Ћулибрк, директор Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа и Душко Пантић, директор  Центра за надзор и развој професије Агенције за лиценцирање стечајних управника.

Окупљенима су своје радове представиле Тијана Петровић, саветник за правне послове Агенције за лиценцирање стечајних управника, и Наталија Пејић Кордић, судија Привредног суда у Београду.

Стечајни посутпак је поступак генералне егзекуције. Циљ стечаја је у чл. 2 Закона о стечају дефинисан као најповољније колективно намирење стечајних поверилаца остваривањем највеће могуће вредности стечајног дужника. Стога је јасно да у стечајном поступку важну и незобилазну улогу имају повериоци у чијем се интересу исти поступак води. Они своја права не могу остваривати мимо стечајног поступка из чега произлази и њихово право да у том поступку учествују не само путем пријаве потраживања већ и на начин који им омогућава да имају директан утицај током целокупног поступка у свим његовим фазама. Своју улогу и свој утицај на ток стечајног поступка повериоци остварују преко поверилачких органа: скупштине и одбора поверилаца, чији положај Закон о стечају детаљно регулише. Закон о изменама и допунама Закона о стечају садржи више одредби којима се редефинише положај и улога  поверилачких органа у стечајном поступку.

Предавачи су се потрудили да  учесницима представе и приближе законска решења у вези са положајем и улогом поверилачких органа укључујући и измене које су извршене новелама стечајног закона у децембру 2017. године.

Семинару је присуствовао 31 учесник. Анализом евалуационих образаца утврђено је да су присутни овај семинар оценили просечном оценом 4,7.

Захваљујемо свима који су помогли и подржали семинар, као и свим учесницима на показаном интересовању и издвојеном времену.


Предавачи:

Наталија Пејић Кордић, судија Привредног суда Београд

Тијана Петровић, саветник за правне послове Агенције за лиценцирање стечајних управника



Developed by Belit d.o.o 2014 - Some pictures designed by Freepik